Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

6.Ερωτηματολόγιο - Έρευνα : για την γνώμη του κοινού πάνω σε θέματα εφαρμογής κλωνοποίησης.


6.Ερωτηματολόγιο - Έρευνα :
για την γνώμη του κοινού πάνω σε θέματα εφαρμογής κλωνοποίησης.





Με αφορμή αυτή την εργασία με αντικείμενο μελέτης την κλωνοποίηση και την αντίθεσή της με την βιοηθική δημιουργήσαμε το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί. Το τελευταίο χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα που κάναμε χρησιμοποιώντας ως δείγμα είκοσι άτομα και από τα δύο φύλα με φάσμα ηλικιών από δέκα πέντε έως πενήντα πέντε ετών και από ποικίλες επαγγελματικές ενασχολήσεις (μαθητής Γυμνασίου, μαθητής Λυκείου, Φιλόλογος, Νομικός, Ασφαλιστής, Φυσικός, Χημικός, Γεωπόνος, Οικονομολόγος, Θεολόγος, Βιολόγος).

 Ερωτήματα και απαντήσεις παρατίθενται παρακάτω:


1)      Πιστεύετε ότι η κλωνοποίηση πρέπει να εφαρμοστεί στον άνθρωπο;
Α) Ναι (1)    
Β) Μάλλον ναι (9) 
Γ) Μάλλον όχι (4)  
Δ) Όχι (6)
 Ε) Δξ/Δα (0)
2)      Συμφωνείτε, ότι σε περίπτωση γέννησης παιδιού με μεταφορά DNA από την νομική μητέρα σε παρένθετη, η βιολογική μητέρα είναι η δότης του DNA;
Α) Ναι (4)
Β) Μάλλον ναι (0)
Γ) Μάλλον όχι (0)
Δ) Όχι (1)
Ε) Δξ/Δα (15)

3)      Συμφωνείτε με την χρήση ανθρώπινων πειραματόζωων για τις μελέτες της κλωνοποίησης;
Α) Ναι (0)
Β) Μάλλον ναι (0)
Γ) Μάλλον όχι (0)
Δ) Όχι (19)
Ε) Δξ/Δα (1)

4)      Είστε θετικοί στην προοπτική δημιουργίας ανθρώπων με επιλεγμένα χαρακτηριστικά;
Α) Ναι (0)
Β) Μάλλον ναι (2)
Γ) Μάλλον όχι (8)
Δ) Όχι (10)
Ε) Δξ/Δα (0)

5)      Διαφωνείτε με την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κλώνου;
Α) Ναι (0)
Β) Μάλλον ναι (2)
Γ) Μάλλον όχι (0)
Δ) Όχι (18)
Ε) Δξ/Δα (0)































Αποτελέσματα - Παρατηρήσεις :

Οι απαντήσεις «Ναι» δηλώνουν την συγκατάβαση για την εφαρμογή της κλωνοποίησης στον άνθρωπο, ενώ οι απαντήσεις «Όχι» δείχνουν την εναντίωσή του σε μια τέτοια προοπτική. Επομένως ναι στην εφαρμογή της κλωνοποίησης λέει μόλις το 5% των ερωτηθέντων, μάλλον ναι απαντάει το 13 %, μάλλον όχι το 12 % , όχι απαντά η πλειοψηφία του 54 % και τέλος ένα ποσοστό του 16 % δεν γνωρίζει τι στάση να κρατήσει απέναντι σε αυτό το θέμα.
Από τα πρόσωπα που ερωτήθηκαν παρατηρείται μία ευαισθητοποίηση των γυναικών όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η άρνησή τους στην κλωνοποίηση. Λιγότερο αρνητική στάση παρουσιάζουνε οι άνδρες. Επίσης οι νεότεροι σε ηλικίας ερωτηθέντες φαίνεται να είναι πιο διαλλακτικοί όσον αφορά την  εφαρμογή της κλωνοποίησης στον άνθρωπο από την στιγμή που το θεωρούνε ένα σημαντικό βήμα της τεχνολογίας της Ιατρικής για το μέλλον. Αντιθέτως, σχεδόν η απόλυτη πλειοψηφία των ώριμων  ενηλίκων διαφωνεί κάθετα στην εφαρμογή αυτή καθώς θεωρεί πως όπως έχει δείξει και η ιστορία, η τάση του ανθρώπου να διαδραματίζει τον ρόλο του Θεού,  μόνο αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου